Vědci ověří, jestli agresivitu způsobuje nezdravé jídlo

Josef Tuček
7. 2. 2008 15:40
Rozsáhlý výzkum proběhne ve třech britských vězeních
Dostane se sem člověk kvůli nevyvážené stravě? (Ilustrační foto)
Dostane se sem člověk kvůli nevyvážené stravě? (Ilustrační foto) | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Oxford - Ve třech britských vězeních začíná pokus, který může mít dalekosáhlé důsledky. Mohlo by z něj totiž vyplynout zjištění, že někteří zločinci, přestože jsou podle psychiatrických posudků duševně zdrávi, nemusí být za své násilné činy zcela zodpovědní.

Experiment bude zdánlivě zcela jednoduchý: vězni dostanou lepší jídlo.

Multivitamíny k jídlu

Ne snad, že by jim dozorci začali servírovat stejky nebo humry. Běžnou vězeňskou stravu prostě doplní tablety obsahující multivitamíny a minerály a také tobolky s rybím tukem, v němž jsou nenasycené mastné kyseliny.

Vědci chtějí zjistit, jestli díky tomu klesne ve vězeních agresivita odsouzených, a zda se také sníží počet zranění, které vězni sami sobě způsobují.

John Stein z Oxfordské univerzity, který studii vede, chce důkladně ověřit poznatek z britského vězení pro mladé delikventy ve městě Aylesbury. Tam už dříve začali podávat uvězněným výživové doplňky tak, aby strava dosáhla stravovacích hodnot doporučených lékaři. Výsledkem bylo, že vězni méně často (o 26 procent) porušovali vězeňské předpisy a spáchali o 37 procent méně násilných činů.

Podobné výsledky hlásila i jedna věznice v Nizozemsku.

Vliv na tělo. A co na mozek?

"Netvrdíme, že výživa je jediným faktorem ovlivňujícím mozkové funkce a chování. Ale myslíme si, že její význam je podceňován," uvedl profesor Stein v tiskové zprávě své univerzity.

Profesor John Stein zkoumá vztah jídla a násilného chování.
Profesor John Stein zkoumá vztah jídla a násilného chování. | Foto: University of Oxford

"Dávno víme, že výživa ovlivňuje naše fyzické zdraví a kondici, Měli bychom však zvážit, jestli nemá dopad i na zdraví duševní," doplnil jej Mark Walport, ředitel fondu Welcome Trust, který Steinovu studii zaplatí.

Dvojitě zaslepený pokus

Nový výzkum teď bude opravdu důkladný. Budou do něj zapojena hned tři vězení pro odsouzené muže ve věku od 16 do 21 let. Kontrolní skupina vězňů bude dostávat placebo. Tedy neúčinné pilulky, o nichž si ovšem zúčastnění budou myslet, že obsahují slibované vitamíny a potravinové doplňky.

A podle vědeckých standardů bude pokus takzvaně dvojitě zaslepený. Neboli ani vězni, ani výzkumníci, kteří s nimi přijdou do bezprostředního styku, nesmějí předem vědět, kdo dostává účinné tablety a kdo placebo.

Pokusným osobám bude také odebírána krev, aby výzkumníci zjistili, kolik živin je v ní obsaženo. Tento údaj porovnají s tím, jak impulsivně se daný člověk chová, jak hrubě se chová k ostatním a podobně.

Co je svobodná vůle?

Stanou se multivitamíny lékem proti agresivitě?
Stanou se multivitamíny lékem proti agresivitě? | Foto: Aktuálně.cz

Výsledek může být dost podstatný.

Právní řád totiž předpokládá, že zločinecké chování je výsledkem svobodné vůle jednotlivce. Existují sice polehčující okolnosti, ale základním východiskem pro rozhodování soudu o udělení trestu je, že člověk se mohl nezákonnému jednání vyhnout.

Teď se ověří, jestli je to plná pravda.

Může se totiž prokázat, že strava, ne jen její nedostatek, ale i její špatná výživová kvalita, ovlivňuje fungování mozku a vede k projevům větší agresivity. Což by vyvolalo otázku: Jak trestat provinilce, který nebyl za své násilné jednání zcela a vědomě odpovědný?

Současně by se však zřejmě dala snížit agresivita určitých sociálních skupin, pokud by dostávaly jiné, třeba státem dotované jídlo. Mohlo by se to ekonomicky vyplatit, protože při snížení násilného chování by se zmenšily škody na cizím majetku a zdraví.

 

Právě se děje

Další zprávy