Váňu ocenil i ČOV. Žokej převzal Cenu Gutha Jarkovského

ČTK ČTK, Red Spo
21. 1. 2010 10:24
Váňa se pyšní nejhodnotnějším sportovním výkonem roku
Josef Váňa převzal v loňském roce i medaili Za zásluhy
Josef Váňa převzal v loňském roce i medaili Za zásluhy | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Praha 21. ledna (ČTK) - Žokej Josef Váňa, šestinásobný vítěz Velké pardubické, dnes v Praze převzal od představitelů Českého olympijského výboru Cenu Jiřího Gutha-Jarkovského.

Tu výbor každoročně uděluje za nejhodnotnější sportovní výkon roku.

Čtěte také: Žokeje Váňu porazily dvě ženy. I tak měl ovace vestoje

Sedmapadesátiletá legenda dostihového sportu tak po loňském triumfu ve slavném závodě získala do své bohaté sbírky další cenu. Váňa v roce 2009 například obsadil třetí místo v novinářské anketě o Sportovce roku, prezident Václav Klaus mu v říjnu udělil při příležitosti státního svátku medaili Za zásluhy II. stupně.

"To, že bych mohl být oceněn na stejné úrovni jako zlatí olympijští medailisté, jsem ani netušil. Díky popularitě Velké pardubické a tomu, co se mi v pokročilém seniorském věku podařilo, se to ale stalo. Jsem za to ale samozřejmě rád," řekl Váňa novinářům.

Nejdůležitější však podle něj je, aby dnešní slavnostní akt pomohl dostihovému sportu. "Sám bych nic nedokázal. Musím proto poděkovat všem, díky kterým jsme to zvládli," podotkl legendární žokej, jenž už získal stovky trofejí.

Cena Gutha-Jarkovského byla však nejtěžší, kterou kdy přebíral. Soška totiž váží přibližně 15 kg. "Držel jsem ji v ruce jen minutu a jsem rád, že je putovní a že ji nemusím vozit domů a pak ji vracet," pousmál se Váňa, jenž do svého držení dostal "jen" plaketu, připomínající dnešní úspěch.

Cena Jiřího Gutha-Jarkovského byla založena roku 1933 a s výjimkou několika válečných let byla udělována až do roku 1948. Před patnácti lety byla obnovena a jejími držiteli se staly nejúspěšnější postavy českého sportu.

V minulém roce cenu získala olympijská šampionka v hodu oštěpem z Pekingu Barbora Špotáková a před ní rychlobruslařka Martina Sáblíková. V minulosti byla oceněna například běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová, dvojnásobnými laureáty jsou také oštěpař Jan Železný a desetibojař Roman Šebrle

 

Právě se děje

Další zprávy