Zbytečných mladých lidí je rekordně moc. I v Česku

Tomáš Fránek
13. 8. 2010 6:48
Práce pro mladé není, situace je nejhorší od druhé světové války
Foto: Reuters

Ženeva - Být mladý není v dnešním světě žádný med.

Nezaměstnanost mezi lidmi mezi 15 až 24 roky totiž vystoupila celosvětově na nový rekord. A dál poroste. Od druhé světové války přitom nebyla pro mladé lidi situace tak špatná.

Podle Mezinárodní organizace práce bylo koncem loňského roku po celém světě bez práce 81 milionů mladých lidí. Tato skupina lidí už má svůj název - ztracená generace. To jsou mladí lidé, kteří marně po škole dlouhé měsíce a roky hledají práci.

Nadšení, ale nepracující

"Bystří, nadšení - nechtění. Nezaměstnanost pustoší téměř každou část světové pracovní síly, ale největší škodu působí mladým lidem, kteří nemohou dosáhnout na první příčku své kariéry," uvedl při popisu pracovního trhu ve Spojených státech časopis BusinessWeek.

Na konci loňského roku vystoupla nezaměstnanost mezi mladými lidmi na 13 procent. Pro srovnání - v předchozí zprávě, kde se údaje vztahovaly ke konci roku 2007, bylo bez práce o 7,8 milionu mladých méně a míra nezaměstnanosti mezi nimi činila 11,9 procenta.

A v uplynulých letech nezaměstnanost mezi mladými rostla mnohem pomaleji než nyní. "Situace je nejhorší od druhé světové války a další maximum mladých lidí bez práce lze očekávat v letošním roce. Nejhůře jsou na tom teď mladí v rozvojových zemích, kde jich žije nejvíce," uvedla Mezinárodní organizace práce.

Ta předpokládá, že do konce letošního roku bude v celém světě bez práce zhruba 81,2 milionu mladých lidí a míra nezaměstnanosti mezi nimi dosáhne 13,1 procenta.

Práce přitom ubývá i mladým lidem ve vyspělých zemích včetně Spojených států, Evropské unie a bývalých komunistických zemí Evropy. Od roku 2008 do konce roku 2009 se míra nezaměstnanosti ve věkové kategorii 15 až 24 let v hlavních průmyslových zemích zvýšila na 17,7 procenta z celkové potenciální pracovní síly.

To je nejvíce v historii. Rekordní nezaměstnanost mezi mladými lidmi je třeba ve Španělsku nebo Estonsku, v Německu narostl počet mladých lidí bez práce za devět let o čtyřicet procent.

Česko není výjimka

"Neschopnost najít zaměstnání vytváří mezi mladými lidmi pocity zbytečnosti a nečinnosti, což může vést k růstu zločinnosti, psychickým potížím, násilí, konfliktům a drogám," upozorňuje organizace, která patří pod OSN. Ta upozornila, že sice dalších 152 milionů mladých lidí práci mělo, ale stejně tyto lidé žili kvůli nízkých výdělkům v extrémní chudobě.

"Mladí lidé jsou hnací silou hospodářského rozvoje. Vzdát se tohoto potenciálu by znamenalo ekonomické ztráty," uvedl předseda organizace Juan Somavia.

Nezaměstnanost mezi mladými lidmi roste i v Česku.

Absolventů škol a mladistvých bylo mezi nezaměstnanými na konci července evidováno 24 861. Jejich počet vzrostl ve srovnání s předchozím měsícem o 856 a ve srovnání s červencem 2009 je vyšší o 3382. Na celkové nezaměstnanosti se podílejí 4,9 procenty.

 

Právě se děje

Další zprávy