Červen začal mrazem, bylo minus 8 stupňů

Redakce DOM, čtk
2. 6. 2006 11:45
Praha - Prakticky celou střední Evropu sužuje krátce před začátkem léta chladné počasí. V Česku bylo v noci na některých místech až osm stupňů pod nulou.

Nejcitelnější chlad byl v některých krušnohorských lokalitách, například u Šindelové na Sokolovsku. "Tak silný mráz mohl poškodit zahrádkářům jejich rostliny, například jahody či květiny," říká pozorovatel Českého hydrometeorologického ústavu Plzeň Rudolf Kovařík.

Přístroje zaznamenaly v noci na pátek v Šindelové - ve výšce dva metry nad zemí - teplotu 4,8 stupně Celsia pod nulou. V pěti centimetrech nad zemí to bylo dokonce minus osm stupňů.

Takový mráz nebyl podle Kovaříka počátkem června v této oblasti 20 let.

"Například na Božím Daru napadlo přes pět centimetrů sněhu, což se stalo naposledy před třemi desetiletími," uvedl Kovařík.

Na českých horách - na Šumavě, v Krkonoších a Krušných horách - sněží už od pondělí. A například v polských Tatrách napadlo až 40 centimetrů sněhu. Na svazích tak spolu se zbytky starého sněhu leží místy dokonce 65 centimetrů vysoká sněhová pokrývka.

Běloruský chlapec za zamrzlým oknem autobusu v Minsku
Běloruský chlapec za zamrzlým oknem autobusu v Minsku | Foto: Reuters/V.Fedorenko

Kvůli mimořádné nadílce museli záchranáři v polských Tatrách vyhlásit první, tedy nejnižší stupeň lavinového nebezpečí. "Může to vypadat zvláštně, protože bychom už chtěli změnu počasí. Nový sníh na přelomu května a června ale není v Tatrách zase takovou zvláštností," řekl agentuře PAP pracovník tatranské meteorologické stanice.

V západním Rakousku sníh zpřetrhal elektrické vedení, a způsobil tak výpadek proudu. V obci Schruns musel být sníh odstraněn ze dvou velkých stanů připravených pro víkendové folklorní zápasy.

V jižním Německu pak trénují fotbalisté z afrických zemí na šampionát s horkým čajem a v kuliších, protože jinak by "nepřežili".

Ve středisku Wangen sněžilo a fotbalové mužstvo afrického Toga  muselo na trénink natáhnout teplé bundy, rukavice a na hlavy kulichy.

Mužstvo Ekvádoru, trénující v Bad Kissingenu, sklátila epidemie chřipky, a to jsou Ekvádorci z And také zvyklí na chladné počasí.

 

Právě se děje

Další zprávy