ČEZ prodal byty za 60 tisíc. Firmě spojené s Kindlem

Eliška Bártová Eliška Bártová
22. 3. 2010 5:30
Vyplývá to ze smlouvy, kterou má Aktuálně.cz k dispozici

Praha - Byty v okolí Prahy a na severu Čech za 80, nebo i za 60 tisíc korun. Nemožné? Naopak, i za takovouto cenu získala loni soukromá firma Murom byty od polostátní energetické firmy ČEZ.

Ze smlouvy, kterou má Aktuálně.cz k dispozici, vyplývá, že ČEZ prodal na 2077 bytů v osmi lokalitách za celkovou cenu 146 milionů.

V ceně jsou zahrnuty také stavební pozemky, garáže, čtyři další bytové domy či kotelna. A několikamilionové pohledávky.

Murom je vázána tím, že musí podle smlouvy byty nabídnout nájemníkům ke koupi s maximálním navýšením ceny o 10 procent.

Současně však získala desítky bytů s dlužníky, s nájemníky, kteří mají smlouvu na dobu určitou, či prázdné, na které se podmínka o odprodeji přímo nevztahuje a firma je může prodat za tržní ceny.

Obchod tak může soukromé firmě vynést desítky až stovky milionů korun.

Stopy vedou k Plzni

Za tolik ČEZ prodal byty:
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Za tolik ČEZ prodal byty:

  • Chomutov - 516 bytů - 36,5 milionu
  • Jirkov - 83 bytů - 5,9 milionu
  • Kadaň - 1 137 bytů - 74,6 milionu
  • Klášterec nad Ohří - 215 bytů - 12,9 milionu
  • Loučná nad Desnou - 4 bytové domy + 22 bytů + plynová kotelna - 6,7 milionu
  • Solenice - 54 bytů - 3,3 milionu
  • Štěchovice - 42 bytů + 17 garáží + 8,7 tisíc m2 stavebních parcel - 5,2 milionu
  • Vrané nad Vltavou - 8 bytů + 1,5 tisíc m2 stavební parcela - 1,3 milionu

ČEZ v prodeji bytů zastupovala právní kancelář bývalého děkana plzeňské právnické fakulty Milana Kindla. Podklady pro poptávkové řízení a smlouvy měl na starosti Kindlův společník a kolega z plzeňských práv Ondřej David.

Ten také dosud dohlíží na průběh obchodu.

Cena za byty prodávané polostátní firmou nevzešla z nezávislého ocenění daných bytů, nýbrž z nabídky vítězné firmy Murom. ČEZ jimi navrženou částku - údajně nejvyšší z poptaných firem - akceptoval.

Mluvčí společnosti Eva Nováková ale odmítla zveřejnit jména dalších firem, které se o zakázku ucházely, i jejich nabídky. Stejně tak tají částku, na kterou byly byty ohodnoceny - žádost o tuto informaci označila za "irelevantní".

Majitelem vítězné firmy Murom je Jiří Drábek, který má blízko k právní kanceláři exděkana plzeňských práv. Už před popisovaným obchodem s ČEZem Kindlovi advokáti Murom zastupovali - minimálně dvakrát při nákupu bytů v Mostě a v Chomutově

Kindl zároveň podle informací Lidových novin coby zástupce Ústavu státu a práva zpracoval posudek, v němž doporučil ČEZu právě variantu odprodeje bytového fondu soukromé firmě.

V pořádku, řekl gigant

Krátce po uzavření smlouvy na prodej bytů mezi ČEZ a Muromem se pak aktivity aktérů transakce znovu propojily.

Týden po koupi bytů převzali podle zjištění Aktuálně.cz tři zástupci Muromu (včetně majitele Drábka) posty ve vedení firmy Iuris vlastnící Vysokou školu Karlovy Vary, která byla úzce provázána s plzeňskými právy.

Tuto bytovku i s pozemkem ve Vraném nad Vltavou prodal ČEZ za 1,3 milionu korun
Tuto bytovku i s pozemkem ve Vraném nad Vltavou prodal ČEZ za 1,3 milionu korun | Foto: Aktuálně.cz

Před podpisem smlouvy o bytech ty samé posty zastávali advokáti Kindlovy kanceláře - včetně zmíněného Ondřeje Davida.

ČEZ navzdory odhaleným spojením advokátů s vítěznou firmou trvá na tom, že výběr kupce bytů byl transparentní.

"Organizace prodeje byla vždy zcela v rukou ČEZ správa majetku, která za tímto účelem jmenovala hodnotící komisi," uvedla mluvčí Nováková. "Přísná organizační opatření" podle ní "nedávala prostor pro možné ovlivnění soutěže".

Byty, pozemky, garáže

Firma Murom získala kontraktem s ČEZ podepsaným loni v červnu 2077 bytů v osmi lokalitách, nejvíc na severu Čech - v Kadani, Chomutově, Jirkově a Klášterci nad Ohří.

Jak vyplývá ze smlouvy, kterou má Aktuálně.cz k dispozici, jeden byt v Chomutově včetně pozemků získala firma v průměru za 70,6 tisíce korun. Za nejnižší částku - 60 tisíc korun - jí připadly byty v Klášterci.

Kromě toho získal Murom také bytové domy v okolí Prahy. Například za byt ve Štěchovicích u přehrady, vzdálených půl hodiny jízdy od Prahy, včetně 3 tisíc metrů2 stavebních pozemků, zaplatil v průměru 88 tisíc korun.

Byt 2+1 (64m2) ve stejné ulici ve Štěchovicích dnes nabízí realitní kanceláře za 2,18 milionů korun. Pokud by firma byt prodala na volném trhu, jen z jednoho bytu by měla téměř dvoumilionový zisk.

Vedení společnosti ČEZ zdůvodňuje tento obchod "nejvyšší cenovou nabídkou", kterou Murom podal, a zavázáním se ke stanoveným podmínkám - například povinnost zaplatit kupní cenu do 5 dnů (právní dokumenty pro poptávkové řízení připravoval přitom podle vyjádření ČEZ Kindlův advokát Ondřej David).

Mlčet a mlčet

Zástupce ČEZ Ondřej David a Jiří Drábek na debatě s nájemníky bytů
Zástupce ČEZ Ondřej David a Jiří Drábek na debatě s nájemníky bytů | Foto: Václav Kucharský

Další dva klíčoví aktéři transakce mlčí.

Advokát David odmítl odpovědět jak na dotazy týkající se role Kindlovy právní kanceláře, tak na ty, které se týkaly předání postů ve firmě Iuris.

"Bohužel nemohu na vaše dotazy odpovědět," uvedl v emailové reakci s odkazem na závazek mlčenlivosti. Za stejný důvod se schoval také v případě otázky, odkud se s majitelem Muromu zná.

Majitel Muromu Drábek na zaslané otázky nereagoval vůbec, navzdory zanechaným vzkazům jak ve firmě Murom, tak u jeho asistenta se za celý týden neozval.

 

Právě se děje

Další zprávy